Psycho-watte? Psychologisch consulent: dit is het

Naast een psycholoog, psychiater en therapeut heb je ook nog iets anders: een psychologisch consulent. Wat is dat eigenlijk? En wat mag een psychologisch consulent doen? Je leest het hier.

Wat is een psychologisch consulent?

Een psychologisch consulent is een zorgverlener die een bachelor toegepaste psychologie heeft behaald en instaat voor psychodiagnostiek en/of begeleiding van milde psychische problemen.

Wat doet een psychologisch consulent?

Naast te weten wat het is, is het ook belangrijk te weten wat die juist doet. De taken van psychologisch consulenten bestaan onder andere uit het voeren van een intakegesprek met cliënten en hun omgeving of bepaald testmateriaal afnemen voor het vaststellen van een eventuele diagnose. Bovendien moet een psychologisch consulent het psychologisch functioneren van cliënten onderzoeken, cliënten begeleiden of coachen en cliënten correct kunnen doorverwijzen. Deze taken kunnen ook dienen ter ondersteuning van psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten of artsen.

Daarnaast kunnen psychologisch consulenten in veel verschillende settings worden ingezet, namelijk: 

Dit zijn dan ook de mogelijke afstudeerrichtingen waaruit wordt gekozen tijdens hun studie. 

Verder is het mogelijk dat een psychologisch consulent in loondienst werkt, maar er zijn ook zelfstandig psychologisch consulenten. Dit is meestal het geval wanneer psychologisch consulenten in een (groeps)praktijk werken waar ze cliënten begeleiden. 

Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

    Gerelateerde artikels

    Eerste keer naar de psycholoog

    “Wat moet ik me voorstellen dat er zal gebeuren als ik de eerste keer naar de psycholoog ga?” Die vraag krijg jij beantwoord in deze blog, zodat het jou hopelijk wat houvast kan geven en de eventuele zenuwen wat kan verminderen.

    Meer lezen