De functie van een psycholoog

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog bestudeert het gedrag, de gevoelens en de gedachten van mensen, helpt die mensen hier inzicht in te verkrijgen en probeert bepaalde gedachten of gedragingen te veranderen zodat de klachten verminderen.

Wanneer iemand bijvoorbeeld veel stress ervaart, helpt een psycholoog deze persoon door o.a. te kijken op welke momenten die stress vooral aanwezig is, wat veelvoorkomende gedachten zijn die hierbij komen kijken en welk effect deze stress heeft op die persoon of diens omgeving. 

Voor een deel mensen is het verkrijgen van (zelf)inzicht al heel wat en soms zelfs voldoende om verder te kunnen. Bij anderen kan verdere therapie helpen om bepaalde gevoelens, gedachten of gedrag te veranderen zodat de klachten verminderen. 

Een psycholoog baseert zich altijd op wetenschappelijke inzichten of methodes, waarvan dus is aangetoond dat ze werken.

Het is niet zo dat je enkel in therapie kan (of mag) gaan wanneer je een stoornis of mentale problemen hebt.

Psycholoog, psychiater of therapeut?

Wat is het verschil met een psychiater?

Terwijl een psycholoog in België minstens een 5-jarige opleiding moet volgen aan de universiteit, is een psychiater van opleiding eigenlijk een arts. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd en zich daarna gespecialiseerd in psychiatrie. Dat is dan ook de reden dat een psychiater jou medicatie mag geven, wat een psycholoog niet mag.

Wat is het verschil met een (psycho)therapeut?

Een (psycho)therapeut heeft een 4 jaar lange, praktijkgerichte opleiding gevolgd om zo mensen met psychologische klachten te kunnen behandelen. 

OPGELET: om jezelf in België psycholoog te mogen noemen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen (dit noemt men: erkenning). Dit is NIET het geval voor (psycho)therapeuten. Het kan dus zijn dat iemand zich zo noemt, zonder hier een opleiding voor te hebben gevolgd.

Je kan de erkenning van een psycholoog controleren of herkennen aan een nummer van 9 cijfers, of je kan op de website van de Psychologencommissie (zij geven de erkenning aan psychologen) alle psychologen vinden die erkend zijn. 

Interessant? Deel het artikel met anderen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *