Nooit meer diëten? Het kan!

Het is de normaalste zaak in de wereld dat wij – en de mensen rondom ons – continu op dieet zijn. In mijn omgeving hoor ik regelmatig mensen zeggen dat ze weer een nieuwe manier hebben gevonden hoe ze snel 10 kg kunnen afvallen. We excuseren ons bij onze omgeving wanneer we eten wat niet mag, en geven aan dat we maandag weer op ons eten gaan letten en het beter zullen doen. Maar, worden we daar nu eigenlijk echt gelukkig van?

nooit meer diëten

Ik heb afgelopen jaren mogen ontdekken dat dat niet het geval is. Diëten gaat gepaard met schuldgevoelens wanneer je hebt gegeten wat “niet mocht” en het gevoel dat je niet genoeg wilskracht hebt om te kunnen afvallen. Daardoor dacht ik altijd dat het aan mezelf lag, maar gelukkig ben ik me ervan bewust geworden dat het probleem elders ligt: het dieet. Ik heb me dan ook het volgende voorgenomen: nooit meer diëten.

Wat is er mis met diëten?

Een dieet kenmerkt zich door jou regels op te leggen die jij moet volgen, om zo te kunnen afvallen of je gewicht te kunnen behouden. Maar dat dieet kent jouw lichaam niet en houdt dus ook geen rekening met waar jij nood aan hebt. Een bouwvakker zal bijvoorbeeld niet goed kunnen werken wanneer die als ontbijt enkel een cracker en een appel mag eten. Je lichaam zal aangeven dat het honger heeft, maar de regels van het dieet zijn duidelijk: “enkel eten wanneer en wat ik zeg!” Wanneer je dan naar je dieet luistert, krijgt je lichaam het signaal dat het fout zit waardoor je steeds meer zal vervreemden van je interne signalen en steeds meer zal vertrouwen op externe signalen.

Het is dan ook niet onlogisch dat wanneer je al lang dieet, het niet zo gemakkelijk zal zijn om terug af te stemmen op die interne signalen. Er zit veel storing op de lijn. Wanneer ik jou nu vertel om te luisteren naar waar je zin in hebt, zal je denken ‘Ja, dan zou ik de hele dag snoepen!’ Dát is de storing waar ik over sprak.

Als baby luisteren we heel goed naar ons lichaam: we wenen wanneer we honger hebben en stoppen met eten wanneer we genoeg hebben. We snoepten of aten toen ook niet de hele dag. We konden het heel goed, luisteren naar ons lichaam. Door al die regeltjes die we leren over hoe we zouden moeten eten of wat we zouden moeten eten, komt er storing op de lijn Lees hier meer over wat de biologische en emotionele gevolgen van diëten zijn.

Storing op de lijn?

Wat bedoel ik daar nu juist mee? Stel, je mag van één van jouw regels geen (of niet te veel) chocolade eten. In het begin lukt het om er af te blijven, maar óóóh wat wordt het aantrekkelijk na een tijd. Je kan het niet weerstaan en eet toch chocolade, waarna je overvallen wordt door schuldgevoel en jezelf belooft het vanaf nu “beter” te doen. Je denkt dat het aan jou ligt en aan de wilskracht die je niet hebt. Maar dat is niet zo! Wat er gebeurt is een heel normale oorzaak-gevolg relatie: je mag iets niet, dus je wil het net meer.

Denk bijvoorbeeld aan een kind wat niet met de voetbal mag spelen, maar wel op de trampoline. Wat zal dat kind willen? Met de voetbal spelen! Wat niet mag, wordt aantrekkelijker en dat is ook bewezen in een onderzoek. De proefpersonen mochten alle kleuren M&M’s eten, behalve de gele. Je weet dat M&M’s allemaal hetzelfde zijn, ongeacht de kleur. Maar welke M&M wouden de meeste proefpersonen het liefst? De gele!

De oplossing: nooit meer diëten

Nooit meer diëten is de enige oplossing om van die storing af te geraken. Wanneer je écht luistert naar waar je zin in hebt en jezelf niets verbiedt, geef je je lichaam vanzelf alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

In het begin moeten we eerst door die storing heen, want als je luistert naar waar je zin in hebt, denk je waarschijnlijk dat je alleen maar “slechte” dingen zou eten. Slechte dingen zijn in dat geval voornamelijk de dingen die je jezelf verbiedt. Dat is iets waar je door moet omdat je lichaam moet voelen dat je jezelf oprecht de toestemming geeft om dat te eten. In het begin zal je inderdaad meer zin hebben in al die dingen die je jezelf verboden hebt.

Het is bewezen dat eens we daar doorheen zijn, het voedsel minder aantrekkelijk wordt en we vanzelf meer nutritionele keuzes zullen maken. Dan moet je nooit meer diëten, alleen maar vertrouwen op jezelf!

Wil jij ook nooit meer diëten?

Wil je je beter in je vel voelen? Minder geven om wat anderen over jou denken en minder aan jezelf twijfelen? Dat begrijp ik maar al te goed, want ook ik heb lang met deze vragen geworsteld. Als psycholoog en expert in zelf- en lichaamsbeeld is het mijn missie om mensen zoals jou te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom heb ik mijn antwoord hierop gebundeld in mijn individueel traject ‘naar een beter lichaamsbeeld en zelfbeeld’. 

web_jana_djulibravenboer_00014

Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

    Gerelateerde artikels

    Mild blijven voor jezelf: Tips om gewichtstoename te accepteren en omarmen

    Gewichtstoename is iets waar veel mensen mee worstelen, en het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid over je lichaam. Het is belangrijk om mild te blijven voor jezelf en je lichaam te leren accepteren, ongeacht de veranderingen die het doormaakt. In deze blogpost deel ik enkele waardevolle tips delen die je kunnen helpen om gewichtstoename te omarmen en een fijnere relatie met je lichaam op te bouwen.

    Meer lezen

    Het verband tussen perfectionisme, lichaamsbeeld en zelfbeeld

    Voor velen van ons is het moeilijk om tevreden te zijn met wie we zijn en hoe we eruit zien. We vergelijken onszelf voortdurend met anderen en leggen de lat hoog voor onszelf, wat kan leiden tot ongezonde patronen zoals perfectionisme. In deze blogpost ga ik hier dieper op in en geef ik jou inzichten en manieren om jezelf te bevrijden van deze patronen en een gezonde relatie met jezelf te ontwikkelen. 

    Meer lezen