Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

Mild blijven voor jezelf: 6 tips om gewichtstoename te accepteren en omarmen

Gewichtstoename is iets waar veel mensen mee worstelen, en het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid over je lichaam. Het is belangrijk om mild te blijven voor jezelf en je lichaam te leren accepteren, ongeacht de veranderingen die het doormaakt. In deze blogpost deel ik enkele waardevolle tips delen die je kunnen helpen om gewichtstoename te omarmen en een fijnere relatie met je lichaam op te bouwen.

Sarah staarde naar haar spiegelbeeld, met een mengeling van frustratie en verdriet in haar ogen. Ze was de afgelopen maanden gewicht bijgekomen en voelde zich steeds meer onzeker over haar lichaam. Haar favoriete kledingstukken pasten niet meer zoals ze gewend was, en ze voelde zich verloren in een zee van negatieve gedachten. Haar gedachten waren verstrengeld in een web van zelfkritiek en vergelijking met anderen waardoor ze zich gevangen voelde in een neerwaartse spiraal van negativiteit.
 
Op een dag, terwijl Sarah haar dagelijkse wandeling maakte, kwam ze een oude vriendin tegen. Imane, stralend en vol zelfvertrouwen, omarmde Sarah met een warme glimlach.
 
Imane, die altijd al begripvol was, herkende de onrust in Sarah’s ogen. Ze nam haar mee naar een rustig bankje in het park en begon haar verhaal te vertellen. Imane sprak over haar eigen worsteling met gewichtstoename, de onzekerheid die ze had gevoeld en hoe ze uiteindelijk vrede had gevonden met haar lichaam.
 
Terwijl Sarah luisterde, voelde ze een gevoel van hoop opwellen in haar hart. Imane legde uit dat het leven niet draaide om het voldoen aan een bepaald ideaalbeeld, maar om het omarmen van wie je werkelijk bent. Ze sprak over de kracht van zelfliefde en het belang van mild zijn voor jezelf.
 
Langzaam begon Sarah te beseffen dat haar waarde niet afhing van het getal op de weegschaal of de grootte van haar kleding. Ze zag in dat haar lichaam haar verhaal vertelde, een verhaal van groei, veerkracht en leven. Ze begon te erkennen dat gewichtstoename slechts een onderdeel was van haar reis, en dat ze haar lichaam kon accepteren en liefhebben zoals het was.
 
Vanaf dat moment begon Sarah een nieuwe relatie met zichzelf op te bouwen. Ze omarmde haar lichaam, met al zijn imperfecties, en besloot mild te zijn voor zichzelf. Ze realiseerde zich dat haar onzekerheid haar niet zou definiëren, maar dat haar innerlijke kracht en zelfacceptatie dat wel zouden doen.
 
Sarah’s reis was niet altijd gemakkelijk, maar met elke stap die ze zette richting zelfliefde, voelde ze haar zelfvertrouwen groeien. Ze besefte dat haar waarde niet werd bepaald door haar uiterlijk, maar door de liefde en vreugde die ze in de wereld bracht.

Praat erover

Uit bovenstaand verhaal kunnen we enkele tips meenemen. Een eerste daarvan is erover praten met anderen. Als gewichtstoename je dwarszit, zoek dan steun bij vrienden, familie of een professional. Praten over je gevoelens kan helpen om ze te begrijpen en te verwerken, maar kan ook helpen om uit die negatieve spiraal te komen en andere inzichten op te doen.

Praat tegen jezelf zoals je tegen een ander zou praten

Vervang negatieve zelfpraat door vriendelijke en milde woorden. Spreek jezelf bemoedigend toe en richt je op je passies en je talenten, in plaats van je te fixeren op je gewicht. Herinner jezelf eraan dat je lichaam uniek is en dat het je in staat stelt om te leven, lief te hebben en van het leven te genieten. Ook Sarah leek veel deugd te hebben aan milde woorden die iemand anders tegen haar zei. Zelf vond Sarah dit moeilijk doordat ze gevangen zat in die negatieve zelfkritiek.

Omarm diversiteit in lichaamsvormen en -maten

Realiseer je dat lichamen in alle vormen en maten mooi kunnen zijn. Neem de tijd om de diversiteit van lichaamsbeelden te omarmen en rolmodellen te vinden die verschillende lichaamstypes vertegenwoordigen. Volg inspirerende mensen op sociale media die een positieve boodschap van zelfacceptatie en lichaamsacceptatie uitdragen.

Zorg voor een ondersteunende omgeving

Omring jezelf met mensen die je ondersteunen en die je accepteren zoals je bent. Vermijd negatieve invloeden en sociale vergelijkingen die je zelfbeeld kunnen schaden. Creëer een omgeving die positiviteit en zelfliefde bevordert.

Daarnaast wil ik je ook graag nog volgende twee tips meegeven:

Focus op gezondheid in plaats van gewicht

In plaats van je te richten op gewichtsverlies, verschuif je de focus naar het bevorderen van een gezonde levensstijl. Concentreer je op het voeden van je lichaam met voedzaam voedsel, het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging en het bevorderen van een goede mentale gezondheid. Dit zal je helpen om je beter te voelen en een meer accepterende houding ten opzichte van je lichaam te ontwikkelen, ongeacht je gewicht.

Kleed jezelf op een manier die goed voelt

Kleding kan een krachtig hulpmiddel zijn om je zelfverzekerd en comfortabel te voelen, ongeacht je gewicht. Kies kledingstukken waarin je je goed voelt en investeer eventueel in items die je zelfvertrouwen een boost en je laten stralen. Een leuke lingerieset dragen onder je kleren kan net die boost geven. Het is dan natuurlijk belangrijk dat je je goed voelt in die set, én dat die jou aangenaam zit. Heb je niet meteen een leuke set? Misschien is dit dan jouw teken om eentje te gaan kopen die goed zit, ongeacht welke maat er op het label staat. Ook jouw lichaam mag er zijn en verdient een leuke lingerieset.

Het accepteren en omarmen van gewichtstoename is een proces dat tijd en geduld vereist. Het is belangrijk om mild te blijven voor jezelf en je lichaam, en je te richten op zelfacceptatie en zelfliefde. Door milder tegen jezelf te praten, je te richten op gezondheid en diversiteit te omarmen, kun je een positieve relatie met je lichaam opbouwen. Onthoud dat jouw waarde als persoon niet wordt bepaald door je uiterlijk, maar door wie je bent van binnen.

Wil je samen met mij werken aan een beter lichaamsbeeld?

Je bent op zoek naar een manier om jouw zelfbeeld te verbeteren. Je wil minder aan jezelf twijfelen en je wil je lichaam accepteren. Dat begrijp ik maar al te goed, want ook ik heb lang met deze vragen geworsteld. Als psycholoog en expert in zelf- en lichaamsbeeld is het mijn missie om mensen zoals jou te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom heb ik mijn antwoord hierop gebundeld in mijn individueel traject ‘naar een beter lichaamsbeeld en zelfbeeld’. 

web_jana_djulibravenboer_00014

Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

    Meer lezen?

    Het verband tussen perfectionisme, lichaamsbeeld en zelfbeeld

    Voor velen van ons is het moeilijk om tevreden te zijn met wie we zijn en hoe we eruit zien. We vergelijken onszelf voortdurend met anderen en leggen de lat hoog voor onszelf, wat kan leiden tot ongezonde patronen zoals perfectionisme. In deze blogpost ga ik hier dieper op in en geef ik jou inzichten en manieren om jezelf te bevrijden van deze patronen en een gezonde relatie met jezelf te ontwikkelen. 

    Meer lezen