Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

Laat eenvoudig meer zelfzorg toe in je leven

Wie denkt aan zelfzorg, denkt meteen aan af en toe tijd maken om een bad te nemen bij kaarslicht, of een boek te lezen in de zon. En hoewel dit zeker aangename activiteiten zijn – en kunnen helpen bij zelfzorg – , is dat niet waar zelfzorg in essentie om draait. Zelfzorg is meer dan dat. En toch kan je heel klein en laagdrempelig beginnen aan écht voor jezelf zorgen. Hoe je dat precies doet? Dat leg ik je graag uit in deze blogpost.

Zelfzorg gaat verder dan af en toe een bad nemen

Voor jezelf zorgen is niet eenvoudig. We zijn zo gericht op onze to do’s en het tevreden houden van anderen, dat we onszelf jammer genoeg maar al te vaak uit het oog verliezen. Het wordt je soms te veel, je voelt je overweldigd en piekert. Het lijkt alsof anderen het allemaal voor elkaar krijgen zonder grote moeite. De stress stapelt zich geleidelijk aan op en kruipt in je lijf. Je emmer zit tot aan de rand vol, en loopt al wel eens over door een kleine druppel.

Die me-time af en toe zal niet voldoende zijn, omdat dat niet hetgeen is waar jij eigenlijk écht – onderliggend – nood aan hebt. Zelfzorg gaat over tegemoet komen aan jouw onderliggende behoeften. Het kan overweldigend aanvoelen om te starten met zelfzorg en al je gewoonten om te gooien. Ik kan je al meteen geruststellen: dat hoeft zeker niet allemaal meteen. 

Begin klein - sta stil bij wat je voelt

Je kan perfect heel klein beginnen. Meer zelfs: dat zou ik je sowieso aanraden. Op die manier zal je een veel duurzamer resultaat boeken. Hoe je dat precies doet? Start met elke dag een bewustwordingsmoment voor jezelf te nemen. Al is het maar om drie keer rustig in en uit te ademen. Het helpt enorm om hier al kort bewust mee bezig te zijn. Zo kom je al even uit die automatische sleur waarin je je bevindt.

Daarnaast is het belangrijk dat je op dat moment even stilstaat bij wat je precies voelt in je lichaam. Vaak zit er ergens spanning of pijn, maar hebben we doorheen de jaren geleerd om die gewaarwordingen te negeren. Het is dan ook een goed idee om minstens één keer per dag stil te staan en even in te checken met je lichaam. Dit kan je gerust doen tijdens het nemen van dat bad, net voor je begint te lezen of tijdens een ander me-time moment. 

Geef betekenis aan wat je voelt

Heb je dat gedaan? Dan kan je ook proberen om hier betekenis aan te geven, in de vorm van een woord. Denk even na: voel je spanning, stress of zou je het eerder omschrijven als verdriet Vaak is het eerste woord dat intuïtief in je opkomt heel veelzeggend en correct. Durf hier dan ook naar te luisteren.

Door betekenis te geven aan wat je voelt, kan je ook makkelijker onderzoeken waar je nu eigenlijk nood aan hebt. Is dat rust wanneer je je gespannen voelt? Of is het eerder troost of geruststelling in de vorm van een goed gesprek als je verdrietig bent? Misschien voel je je wel overvraagd en overprikkeld en heb je daarom meer nood aan het duidelijker aangeven van je grenzen. Probeer stap voor stap beter te luisteren naar waar je nood aan hebt. Zo maak je al een heel grote stap richting meer zelfzorg in je leven.

Net omdat voor jezelf zorgen niet gemakkelijk is, help ik je heel graag met mijn traject. Zo hoef je dit niet alleen te doen. Schrijf je in op de wachtlijst om als eerste meer te weten te komen.

Wil je samen met mij voor jezelf leren zorgen, en merken welk effect dit heeft op je zelfbeeld?

Ben je op zoek naar een manier om jouw zelfbeeld te verbeteren? Wil je minder aan jezelf twijfelen en je lichaam accepteren? Dat begrijp ik maar al te goed, want ook ik heb lang met deze vragen geworsteld. Daarom heb ik mijn antwoord hierop gebundeld in mijn individueel traject ‘naar een beter lichaamsbeeld en zelfbeeld’. 

web_jana_djulibravenboer_00014

Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

    Het verband tussen perfectionisme, lichaamsbeeld en zelfbeeld

    Voor velen van ons is het moeilijk om tevreden te zijn met wie we zijn en hoe we eruit zien. We vergelijken onszelf voortdurend met anderen en leggen de lat hoog voor onszelf, wat kan leiden tot ongezonde patronen zoals perfectionisme. In deze blogpost ga ik hier dieper op in en geef ik jou inzichten en manieren om jezelf te bevrijden van deze patronen en een gezonde relatie met jezelf te ontwikkelen. 

    Meer lezen