Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

Hoe sociale media ons zelfbeeld beïnvloeden

2,5 uur per dag. Dat is het gemiddelde aantal uur dat we dagelijks op Instagram en andere sociale media vertoeven. Niet zo raar dat wat we daar te zien krijgen een grote invloed heeft op hoe we over onszelf denken en hoe we ons voelen, toch? In deze blogpost geef ik je graag meer uitleg over dit thema én geef ik je tips om hiermee om te gaan.

Het algoritme van bijvoorbeeld Instagram werkt op een heel specifieke manier. Het laat ons meer zien van wat we leuk vinden door na te gaan waarop we reageren. Dat betekent dat jij meer zal blootgesteld worden aan het ideaalbeeld dat jij voor ogen hebt als je vaak zulke foto’s leuk vindt of erop reageert.

En dat ideaalbeeld? Dat kan twee kanten op. Enerzijds heb ik het over het beeld van een slank en fit lichaam dat je op Instagram om de haverklap tegenkomt. Anderzijds bedoel ik ook het beeld van het perfecte leven waarin iedereen alleen maar leuke activiteiten op de planning heeft staan en zich altijd goed voelt.

Onrealistische verwachtingen

Onderzoek toont aan dat je jezelf sneller vergelijkt met anderen als je je regelmatig op sociale media bevindt. Doordat we constant naar een gefilterde werkelijkheid kijken, zien we bijna enkel nog perfecte lichamen en levensstijlen. Hierdoor krijg je jammer genoeg onrealistische verwachtingen over je eigen uiterlijk en over de manier hoe jij je leven aanpakt.

Je vraagt je af of het aan jou ligt dat het je niet lukt om aan dat ideaalbeeld te voldoen. Je vermoedt dat je iets verkeerd doet en dat triggert opnieuw die zelftwijfel. Dat heeft dan weer als gevolg dat je minder tevreden en onzekerder bent over je eigen leven. Wist je dat sociale media zelfs eetstoornissen in de hand kunnen werken, omdat er zo hard gefocust wordt op het hebben of nastreven van een slank lichaam?

Ga op zoek naar diversiteit

Dat het heel belangrijk is om kritisch stil te staan bij wie je volgt is dan ook een understatement. Wat je ziet op sociale media is niet de werkelijkheid. Moet je ze dan meteen van je telefoon bannen? Nee, helemaal niet! Als het dan toch zo’n groot effect kan hebben op jouw zelfbeeld, kan je het ook gebruiken op een positieve manier. Zet sociale media in op een manier waarop ze jou helpen in plaats van tegenwerken. Hoe je dat doet? Door actief op zoek te gaan naar accounts waar jij een goed en veilig gevoel bij krijgt.

Kies daarbij bewust voor diversiteit: zowel op vlak van verschillende lichaamstypes als op vlak van kleur. Ga ook op zoek naar mensen die zichzelf écht durven te laten zien en ook posten als het eens wat minder gaat. Zo kan jij je comfortabel tussen die diversiteit plaatsen en kunnen sociale media je net helpen om jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen op te krikken.

Wil je samen met mij werken aan een positiever zelfbeeld?

Ben je op zoek naar een manier om jouw zelfbeeld te verbeteren? Wil je meer kunnen loslaten wat anderen over jou denken en meer genieten? Dat begrijp ik maar al te goed, want ook ik heb lang met deze vragen geworsteld. Daarom heb ik mijn antwoord hierop gebundeld in mijn individueel traject ‘naar een beter lichaamsbeeld en zelfbeeld’. 

web_jana_djulibravenboer_00014

Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

  Meer lezen?

  Mild blijven voor jezelf: Tips om gewichtstoename te accepteren en omarmen

  Gewichtstoename is iets waar veel mensen mee worstelen, en het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid over je lichaam. Het is belangrijk om mild te blijven voor jezelf en je lichaam te leren accepteren, ongeacht de veranderingen die het doormaakt. In deze blogpost deel ik enkele waardevolle tips delen die je kunnen helpen om gewichtstoename te omarmen en een fijnere relatie met je lichaam op te bouwen.

  Meer lezen

  Het verband tussen perfectionisme, lichaamsbeeld en zelfbeeld

  Voor velen van ons is het moeilijk om tevreden te zijn met wie we zijn en hoe we eruit zien. We vergelijken onszelf voortdurend met anderen en leggen de lat hoog voor onszelf, wat kan leiden tot ongezonde patronen zoals perfectionisme. In deze blogpost ga ik hier dieper op in en geef ik jou inzichten en manieren om jezelf te bevrijden van deze patronen en een gezonde relatie met jezelf te ontwikkelen. 

  Meer lezen