Zo geniet jij volop tijdens de feestdagen

In december wacht ons elk jaar een gezellige periode met warme familiemomenten. Jammer genoeg staat de laatste maand van het jaar vaak ook gelijk aan veel stress en onrust rondom eten. In deze blogpost geef ik je graag enkele tips, zodat je opnieuw écht kan genieten.

Een kerstbrunch hier, een kerstdiner daar en doe er nog maar enkele nieuwjaarsrecepties bovenop om het plaatje compleet te maken. De feestdagen staan elk jaar weer gelijk aan een overvloed aan eten. Heel gezellig uiteraard, maar jammer genoeg betekent dit voor veel mensen ook een periode van stress. Misschien voel je nu al de druk om op voorhand te compenseren dat je meer zal eten dan anders. Of misschien ben je nu al voornemens aan het maken door een nieuw dieet uit te kiezen of jezelf opnieuw te forceren om naar de fitness te gaan.

Laat mij je al meteen geruststellen: we overschatten het effect van de feestdagen op onze gezondheid. Het kan zeker gebeuren dat je weegschaal wat de hoogte ingaat tijdens deze periode, maar dat heeft eerder te maken met het extra vocht dat je vasthoudt dan met een hoger vetpercentage. 

Het is trouwens meteen een slim idee om je weegschaal in een vergeten hoekje te zetten, zeker tijdens de feestdagen (en idealiter altijd). Het geeft je een vertekend beeld van de realiteit en zal je enkel maar een slecht gevoel geven. Compenseren dat je tijdens deze periode wat meer eet is dus helemaal niet nodig. Wist je dat dit net het omgekeerde effect heeft? Hoe meer eetregels je jezelf op voorhand oplegt, hoe groter het risico dat je tijdens de feestdagen niet meer naar je honger- en verzadigingsgevoel kan luisteren.

Voornemens vanuit je hart

Daarnaast hoef je in 2024 geen slankere versie van jezelf te worden om goed genoeg te zijn. Je hoeft helemaal geen nieuwe voornemens te maken die enkel tot doel hebben om minder plek in te nemen op deze wereld. Daarnaast zijn voornemens die beïnvloed zijn door wat een ander graag wil (of wat jij denkt dat een ander graag wil), al op voorhand gedoemd om te mislukken. Hoe je er dan voor zorgt dat je voornemens wel slagen deze keer? Door in je hart te kijken en je eigen verlangens naar boven te halen. 

Denk maar aan de voornemens om volgend jaar wat milder te zijn voor jezelf, om jezelf te accepteren zoals je bent of om jezelf niet te dwingen om een sport te doen waar je je niet goed bij voelt. Stap voor stap ontwikkel je zo een andere mindset en leer je jezelf meer accepteren, zonder je druk te maken over je gewicht.

Je hoeft dit proces zeker niet alleen aan te gaan; ik help je met veel liefde verder. Zo investeer je meteen op een duurzame manier in je gezondheid.

Ontvang gratis jouw zelfscan en leer jezelf op dieper niveau kennen

Mockup zelfscan

Wil jij graag meer zelfvertrouwen en minder piekeren?

Als psycholoog en expert in zelf- en lichaamsbeeld is het mijn missie om mensen zoals jou te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen.

Het ontvangen van deze zelfscan kan een waardevolle stap zijn in jouw proces. Je krijgt namelijk zicht op jouw zelfbeeld en lichaamsbeeld en krijgt waardevolle tips mee om je verder te ontwikkelen op dit vlak.

Door de kritische stem te doen zakken en de milde, innerlijke stem te doen groeien, zal angst plaatsmaken voor vertrouwen en zal onrust plaatsmaken voor rust.

MEER LEZEN

Eerste keer naar de psycholoog

“Wat moet ik me voorstellen dat er zal gebeuren als ik de eerste keer naar de psycholoog ga?” Die vraag krijg jij beantwoord in deze blog, zodat het jou hopelijk wat houvast kan geven en de eventuele zenuwen wat kan verminderen.

LEES VERDER

Laat eenvoudig meer zelfzorg toe in je leven

Wie denkt aan zelfzorg, denkt meteen aan af en toe tijd maken om een bad te nemen bij kaarslicht, of een boek te lezen in de zon. En hoewel dit zeker aangename activiteiten zijn , is dat niet waar zelfzorg in essentie om draait. Zelfzorg is meer dan dat, en het helpt om klein en laagdrempelig te beginnen. Hoe je dat precies doet? Dat leg ik je graag uit in deze blogpost.

LEES VERDER

De meerwaarde van blended care bij jouw psycholoog

In een wereld waar technologie zich razendsnel ontwikkelt, heeft ook de gezondheidszorg niet stilgestaan. Blended care, een benadering waarin traditionele face-to-face zorg wordt gecombineerd met online diensten, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Daarom lees je in deze blogpost meer over de voordelen van blended care in de context van behandelingen bij een psycholoog.

LEES VERDER
Scroll to Top