Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.

Zo geniet jij volop tijdens de feestdagen

In december wacht ons elk jaar een gezellige periode met warme familiemomenten. Jammer genoeg staat de laatste maand van het jaar vaak ook gelijk aan veel stress en onrust rondom eten. In deze blogpost geef ik je graag enkele tips, zodat je opnieuw écht kan genieten.

Een kerstbrunch hier, een kerstdiner daar en doe er nog maar enkele nieuwjaarsrecepties bovenop om het plaatje compleet te maken. De feestdagen staan elk jaar weer gelijk aan een overvloed aan eten. Heel gezellig uiteraard, maar jammer genoeg betekent dit voor veel mensen ook een periode van stress. Misschien voel je nu al de druk om op voorhand te compenseren dat je meer zal eten dan anders. Of misschien ben je nu al voornemens aan het maken door een nieuw dieet uit te kiezen of jezelf opnieuw te forceren om naar de fitness te gaan.

Laat mij je al meteen geruststellen: we overschatten het effect van de feestdagen op onze gezondheid. Het kan zeker gebeuren dat je weegschaal wat de hoogte ingaat tijdens deze periode, maar dat heeft eerder te maken met het extra vocht dat je vasthoudt dan met een hoger vetpercentage. 

Het is trouwens meteen een slim idee om je weegschaal in een vergeten hoekje te zetten, zeker tijdens de feestdagen (en idealiter altijd). Het geeft je een vertekend beeld van de realiteit en zal je enkel maar een slecht gevoel geven. Compenseren dat je tijdens deze periode wat meer eet is dus helemaal niet nodig. Wist je dat dit net het omgekeerde effect heeft? Hoe meer eetregels je jezelf op voorhand oplegt, hoe groter het risico dat je tijdens de feestdagen niet meer naar je honger- en verzadigingsgevoel kan luisteren.

Voornemens vanuit je hart

Daarnaast hoef je in 2023 geen slankere versie van jezelf te worden om goed genoeg te zijn. Je hoeft helemaal geen nieuwe voornemens te maken die enkel tot doel hebben om minder plek in te nemen op deze wereld. Daarnaast zijn voornemens die beïnvloed zijn door wat een ander graag wil (of wat jij denkt dat een ander graag wil), al op voorhand gedoemd om te mislukken. Hoe je er dan voor zorgt dat je voornemens wel slagen deze keer? Door in je hart te kijken en je eigen verlangens naar boven te halen

Denk maar aan de voornemens om volgend jaar wat milder te zijn voor jezelf, om jezelf te accepteren zoals je bent of om jezelf niet te dwingen om een sport te doen waar je je niet goed bij voelt. Stap voor stap ontwikkel je zo een andere mindset en leer je jezelf meer accepteren, zonder je druk te maken over je gewicht.

Je hoeft dit proces zeker niet alleen aan te gaan, in mijn individueel traject help ik je met veel liefde verder. Zo investeer je meteen op een duurzame manier in je gezondheid.

Wil jij meer leren genieten?

Ben je op zoek naar een manier om je beter in je vel te voelen? Wil je minder geven om wat anderen over jou denken? Dat begrijp ik maar al te goed, want ook ik heb lang met deze vragen geworsteld. Daarom heb ik mijn antwoord hierop gebundeld in mijn individueel traject ‘naar een beter lichaamsbeeld en zelfbeeld’. 

web_jana_djulibravenboer_00014

Interessant? Deel de blog met anderen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer lezen?

Mild blijven voor jezelf: Tips om gewichtstoename te accepteren en omarmen

Gewichtstoename is iets waar veel mensen mee worstelen, en het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid over je lichaam. Het is belangrijk om mild te blijven voor jezelf en je lichaam te leren accepteren, ongeacht de veranderingen die het doormaakt. In deze blogpost deel ik enkele waardevolle tips delen die je kunnen helpen om gewichtstoename te omarmen en een fijnere relatie met je lichaam op te bouwen.

Meer lezen
nooit meer diëten

Nooit meer diëten? Het kan!

Het is de normaalste zaak in de wereld dat wij – en de mensen rondom ons – continu op dieet zijn. In mijn omgeving hoor ik regelmatig mensen zeggen dat ze weer een nieuwe manier hebben gevonden hoe ze snel 10 kg kunnen afvallen. We excuseren ons bij onze omgeving wanneer we eten wat niet mag, en geven aan dat we maandag weer op ons eten gaan letten en het beter zullen doen. Worden we daar nu eigenlijk echt gelukkig van?

Meer lezen

Graag regelmatig een dosis zelfliefde, mildheid en reminders in je mailbox?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in.