De eerste keer naar de psycholoog

Spannend! Je hebt net je eerste afspraak vastgelegd bij een psycholoog of je bent nog erg aan het twijfelen of je het zou doen. Dat is normaal, het mág spannend zijn. Je hebt namelijk lang genoeg nagedacht of je al dan niet naar een psycholoog zou gaan.

Intussen kan het wel volgende vraag oproepen: “Wat moet ik me voorstellen dat er zal gebeuren als ik de eerste keer naar de psycholoog ga?” Daarom zal ik in dit artikel die vraag beantwoorden voor jou, zodat het jou hopelijk wat houvast kan geven en de eventuele zenuwen wat kan verminderen. 

De ruimte

We beginnen bij het begin, zijnde de locatie waar je terecht zal komen. Wat kan je verwachten van de ruimte waarin je elkaar zal zien? Meestal is dit gewoon een lokaal of ruimte waarin enkele stoelen of zetels staan en die mooi en rustig is ingericht. Bovendien zal je altijd wel een doos met zakdoekjes zien staan. Vaak staat er ook een tafel of bureau in de ruimte, maar die wordt voor therapie meestal niet gebruikt. Van de ruimte moet je eigenlijk niet te veel verwachten en ook niet veel schrik voor hebben. Hieronder een voorbeeld van een gespreksruimte waar ik werk (Huis Midori in Hasselt).

De start van het gesprek

 “Die gaat mij gewoon vragen wat er scheelt of om te beginnen vertellen en ik weet niet waar ik zou moeten beginnen.”

Als eerste is het belangrijk om mee te geven dat iedere psycholoog zijn eigen manier heeft om een eerste gesprek vorm te geven. Sommige psychologen maken eerst kort ruimte om jezelf voor te stellen of om over iets luchtig te praten om je op je gemak te stellen. Anderen zullen wat sneller aan jou vragen om te vertellen wat maakt dat je contact hebt opgenomen en zullen jou dan aan het woord laten. 

Hoewel de start van zo’n gesprek hetgeen is waar je je nu misschien zorgen om maakt, is net dat hetgeen je achteraf snel vergeten bent. Eens je vertrokken bent, maakt het niet uit hoe je daar juist geraakt bent. Je psycholoog weet waar die verder op wil ingaan of vragen over wil stellen.

💡 Tip: Maak vooraf een lijstje met de belangrijkste dingen (de grote lijnen) die jij wil bespreken, zodat je op het moment zelf dit lijstje kan bekijken als je niet zou weten wat je zou moeten vertellen of als je vastloopt.

Daarnaast is het ook bij verdere gesprekken altijd aangeraden om tussen de sessies door notities bij te houden over hoe je je voelt of wat er jou dwarszit, zodat je die dingen kan vertellen in de eerstvolgende sessie. 

Weet je echt niet waar je moet beginnen? Dat is helemaal oké. Zeg dat zo tegen je psycholoog en dan gaat die daar zeker mee verder kunnen.

Verder is het nog belangrijk om mee te geven dat niet alles in het eerste gesprek verteld moet zijn. Voel je dan ook niet onder druk staan om zo veel mogelijk te vertellen de eerste keer, maar neem net rustig de tijd om te bespreken waar je mee zit. Het is een eerste kennismaking, zowel voor jou als de psycholoog waardoor je elkaar leert kennen en kan zien of het klikt. Je hebt niets te bewijzen aan de psycholoog, dus neem rustig jouw tijd. 

Na het eerste gesprek

Als laatste is het belangrijk om even tijd te nemen om achteraf over het gesprek na te denken en reflecteren. Bijvoorbeeld door jezelf volgende vragen te stellen: Hoe voelde je je tijdens en na de sessie? Wat neem je mee? Wat heb je gemist?  Welke dingen wil je volgende keer graag bespreken?

Zodoende leer jij waar jij nood aan hebt (en ook waar je géén nood aan hebt). Door dit te overleggen met je psycholoog, leer je elkaar weer beter kennen. Vandaar dat deze reflectie zo nuttig is.

💡 Tip: Evalueer het nut van therapie niet enkel op basis van dit eerste gesprek! In het begin leer je elkaar nog kennen, moet je je op elkaar afstemmen en is er vaak een nood om zoveel mogelijk te vertellen. Geef het minstens enkele sessies de tijd. 

Desondanks is het niet de bedoeling dat je naar een psycholoog blijft gaan waar je je niet goed bij voelt. Als je totaal geen klik voelt met je psycholoog, kan je best verder zoeken totdat je een klik voelt met iemand. Geef zeker niet op omdat je bijvoorbeeld een mindere ervaring had bij één psycholoog. Dit betekent namelijk niet dat therapie helemaal niets voor jou kan zijn. Integendeel, het maakt duidelijk dat je verder kan zoeken naar een psycholoog waar je je wel goed bij voelt.

Wat ik jou wil meegeven

Om samen te vatten wil ik vooral meegeven dat je moet doen wat goed voelt voor jou en dat je je geen zorgen moet maken over hoe het zal gaan wanneer je de eerste keer naar de psycholoog gaat. Je psycholoog is hiervoor opgeleid en zal sowieso aan de slag kunnen met hetgeen je vertelt. Zo geraakt de bal wel aan het rollen en kom je wel waar je zijn moet.

Durf te falen

Interessant? Deel het artikel met anderen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gerelateerde artikels

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog bestudeert het gedrag, de gevoelens en de gedachten van mensen, helpt die mensen hier inzicht in te verkrijgen en probeert bepaalde gedachten of gedragingen te veranderen zodat de klachten verminderen. Wat juist het verschil is met een psychiater of een (psycho)therapeut lees je hier.

Meer lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *