De meerwaarde van blended care bij jouw psycholoog

In een wereld waar technologie zich razendsnel ontwikkelt, heeft ook de gezondheidszorg niet stilgestaan. Blended care, een benadering waarin traditionele face-to-face zorg wordt gecombineerd met online diensten, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Daarom lees je in deze blogpost meer over de voordelen van blended care in de context van behandelingen bij een psycholoog.

Wat is blended care?

Blended care is een zorgmodel waarin de voordelen van traditionele in-person zorg en de flexibiliteit van online tools worden gecombineerd. Ook in de geestelijke gezondheidszorg maakt het de laatste jaren zijn intrede – zeker na de befaamde coronapandemie. Sindsdien gaan sessies bij psychologen vaker online door. Daarnaast heeft het bepaalde psychologen (waaronder mij) aan het denken gezet: “Hoe kunnen we deze shift net gebruiken om het proces van cliënten te bevorderen? Hoe kunnen we d.m.v. online tools tegemoetkomen aan de vele wachtlijsten?”

Blended care combineert face-to-face sessies met online psycho-educatie, oefeningen en opvolging. Een psycholoog biedt jou als het ware de nodige tools aan die jij op eigen tempo kan doornemen. Dit kan je volledig op jezelf doen in de vorm van zelfhulp, of je volgt hiernaast bijkomende face-to-face sessies, waarin je verder kan verdiepen op de inhoud die je online meekreeg.

Zo kan blended care ervoor zorgen dat jouw ervaring bij je psycholoog meer op maat is.

De voordelen van blended care bij jouw psycholoog

Toegankelijkheid:
Blended care verbetert de toegankelijkheid van geestelijke gezondheidszorg. In 2022 werd duidelijk dat mensen gemiddeld een half jaar moesten wachten voordat ze professionele hulp kregen. Voor blended care (en zeker voor zelfhulp) zijn er geen wachtlijsten, waardoor je sneller toegang kan krijgen tot professionele hulp, ongeacht je locatie. 

Continuïteit van zorg:
Blended care biedt continuïteit van zorg. Je kan bezig blijven met de inhoud of zelfontwikkeling tussen de face-to-face sessies door. Ik hoor van cliënten dat het soms moeilijk is om ook tussen de sessies bezig te blijven met hetgeen we besproken hebben. Toegang krijgen tot online tools, kan dit opvangen. 

Flexibiliteit:
De online component van blended care biedt jou de flexibiliteit om met de online tools bezig te zijn op momenten dat het jou het beste uitkomt. Dit kan je zelfstandig op eigen tempo doen. En hoe fijn is het dat je dit gewoon vanuit je comfortabele zetel kan doen (met een zacht dekentje over je en een thee bij de hand)?

Minder kosten:
Blended care kan kostenbesparend zijn, zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Minder reizen en administratieve lasten dragen bij aan efficiëntie in de gezondheidszorg. Niet meer ellenlang zoeken achter een parkeerplaats.

Het is zo dat er verschillende voordelen verbonden zijn aan blended care, maar aangezien het nog relatief nieuw is, is er zeker nog vervolgonderzoek nodig. Dat bevestigt ook Faresa. BloomUp schrijft dat grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat online therapie voor veel psychische klachten even effectief is als traditionele therapie.

Zelf werk ik heel graag met online tools, mede door bovengenoemde redenen. Naar mijn gevoel kan het écht helpen om tegemoet te komen aan de hoge noden en lange wachtlijsten. Het is belangrijk dat we mentale gezondheidszorg toegankelijker en laagdrempeliger maken. 

Ontdek hoe ik jou kan helpen

Ontdek jezelf

Vind herkenning in blogposts of ontdek jouw zelfbeeld en lichaamsbeeld in de persoonlijke zelfscan.

Volg een online training

Leer meer bij over een specifiek thema, samen met oefeningen en tools om je verder op weg te helpen.

Duik in de diepte met een cursus

Ga diepgaand aan de slag met jouw zelfbeeld en lichaamsbeeld.

MEER LEZEN

Hoe de angst om dik te worden ons beïnvloedt

De angst om dik te worden is de grootste reden waarom je graag wil afvallen, maar is tegelijk mogelijk ook net de oorzaak van je verstoorde relatie met eten. In deze blogpost leg ik je graag uit welke invloed de angst om dik te worden op ons heeft en hoe we hier het best mee omgaan.

LEES VERDER

Eerste keer naar de psycholoog

“Wat moet ik me voorstellen dat er zal gebeuren als ik de eerste keer naar de psycholoog ga?” Die vraag krijg jij beantwoord in deze blog, zodat het jou hopelijk wat houvast kan geven en de eventuele zenuwen wat kan verminderen.

LEES VERDER

Hoe perfectionisme eigenwaarde kan vergroten

Mensen die last hebben van perfectionisme hebben vaak een laag zelfbeeld en streven naar perfectie om hun eigenwaarde te vergroten. Durf jij de lat wel eens te hoog leggen voor jezelf? Merk je dat je druk en kopzorgen ervaart en jouw energie opgeraakt? Dan zou het wel eens kunnen dat perfectionisme soms de overhand neemt bij jou. In deze blogpost ga ik hier dieper op in en krijg je waardevolle inzichten mee rond hoe je perfectionisme kan verminderen.

LEES VERDER
Scroll to Top