Aan de slag als student-zelfstandig psychologisch consulent

Je hebt enorm veel goesting om reeds als zelfstandige aan de slag te gaan maar je bent momenteel ook nog bezig met je studies? Het statuut student-zelfstandige is de oplossing voor jou! In dit artikel bespreek ik hoe ik administratief alles in orde heb gebracht om aan de slag te gaan als student-zelfstandig psychologisch consulent tijdens mijn studie Klinische Psychologie.

De stap naar student-zelfstandige is spannend en er komt veel administratie bij kijken. Aangezien ik regelmatig vraag krijg van collega-studenten die de stap ook graag willen zetten maar door de bomen het bos niet meer zien, wil ik de informatie hier even op een rijtje wil zetten. 

Onderaan de pagina kan je een super handige checklist voor je stappenplan downloaden.

Stap 1: Voldoe je aan de voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen eer je het statuut student-zelfstandige kan krijgen. Ik lijst degene die van belang zijn voor je opstart als psychologisch consulent hier graag op voor jou:

 • Je bent minstens 18 jaar;
 • Je hebt de nationaliteit van de Europese Unie, Liechenstein, Noorwegen of Ijsland. Indien dat niet zo is, moet je een beroepskaart hebben;
 • Je bent handelingsbekwaam;
 • Je moet burgerrechten bezitten;
 • Je hebt een aparte zichtrekening geopend. Dit is geen verplichting wanneer je voor een eenmanszaak koos, maar ik raad het wel aan. Ik koos voor een eenmanszaak (wat dat is, komt dadelijk aan bod) en heb een aparte zichtrekening geopend, aangezien het dat voor mij veel overzichtelijker houdt. Je moet deze (professionele) zichtrekening op voorhand al aanvragen, en later je inschrijving bij de KBO bevestigen;
 • Je kijkt na welke vergunningen je nodig hebt (bv. omgevingsvergunning, voedselveiligheid, muziek,…). Voor je opstart als psychologisch consulent zijn er geen vergunningen nodig, behalve eventueel een omgevingsvergunning indien je een reclamebord wil plaatsen. 

Stap 2: Je ondernemingsplan

Een ondernemingsplan maken is vooral van toepassing wanneer je banken of investeerders dient te overtuigen, en is dus niet verplicht voor je opstart als psychologisch consulent.

Ik raad je wel aan om hier tijd te nemen, grondig na te denken en voor jezelf wat dingen te noteren:
Hoe zie je het voor je? Wat wil je juist doen? Hoe ga je je diensten bekend maken bij anderen? Ga je in supervisie bij iemand? Hoeveel cliënten wil je zien per week? Waar ga je cliënten zien? Welke kosten ga je maken? Hoe kan je goed voor jezelf blijven zorgen in de combinatie van werk met school? …

Stap 3: Ondernemingsvorm kiezen

Een belangrijke stap is het kiezen voor ofwel een eenmanszaak ofwel een vennootschap. Veel studenten, inclusief mezelf, kiezen voor een eenmanszaak aangezien daar minder oprichtingskosten zijn en de oprichting en administratie eenvoudig zijn. Indien je twijfelt, kan je het best met een boekhouder bespreken. Meer informatie over de ondernemingsvormen vind je hier

Stap 4: To boekhouder or not to boekhouder?

Het is moeilijk om alle details te overzien en te kennen, waardoor een boekhouder een handige hulp kan zijn. Mijn boekhouding doe ik momenteel zelf om die kosten te besparen, maar daar komt wel eens wat opzoekingswerk bij kijken. Het is voor mij grotendeels duidelijk welke kosten en belastingen ik moet betalen en inbrengen als student-zelfstandig psychologisch consulent.

Is het echter te ingewikkeld voor jou en besteed je die dingen liever uit? Dan raad ik je zeker aan om dat te doen!

Stap 5: btw

De ‘belasting over de toegevoegde waarde’, oftewel btw, wordt in heel Europa betaald op alles wat je koopt en verkoopt. Er is echter een btw-vrijstelling indien je aan de slag bent binnen de zorgsector (artikel 44) OF indien je jaaromzet lager ligt dan 25.000 euro (en je dus een ‘kleine onderneming’ bent). 

Ik heb een btw-nummer aangevraagd gezien wij als psychologisch consulent niet onder artikel 44 vallen, maar wel btw-vrijstelling kunnen krijgen voor kleine ondernemingen. Concreet betekent dit dat we een btw-nummer hebben maar geen btw moeten aanreken, geen btw-aangifte moeten doen maar ook geen btw kunnen aftrekken van dingen die we kopen zolang je qua jaaromzet onder de 25.000 euro zit.

Je btw-nummer aanvragen doe je bij je boekhouder of je ondernemingsloket (zie verder)

Stap 6: Officieel inschrijven

Na al je voorbereidend werk, is het grote moment nu daar: je gaat je officieel inschrijven! Er zijn 3 hoofdzaken die moeten gebeuren:

 1. Inschrijving bij de Kruipuntbank van Ondernemingen (KBO) (€90,50/vestiging);
 2. Inschrijving bij een sociaalverzekeringsfonds;
 3. Inschrijving bij een btw-controlekantoor (€66,55).

Je kan deze zaken tegelijk in orde brengen bij één van de erkende ondernemingsloketten. Je bent vrij om te kiezen bij welk ondernemingsloket je je wil inschrijven. Sommige ondernemingsloketten zijn ook een sociaal verzekeringsfonds, maar indien dat niet het geval is, moet je deze nog apart kiezen en in orde brengen. Wanneer je naar de website van je gekozen ondernemingsloket gaat, volg je daar de verdere aanwijzingen:

Acerta
Xerius 
Eunomia 
Formalis 
Securex 
Partena 
Liantis 

Ze vragen o.a. naar je (professioneel) rekeningnummer, vandaar dat je dat al moest aanvragen. Vergeet zeker niet de nodige vergunningen aan te vragen indien dat van toepassing is. 

Checklist student-zelfstandig

Download hier de checklist!

Vul je naam en e-mailadres in om de checklist te ontvangen

  Ik respecteer jouw privacy. Je kan je altijd uitschrijven.

  Stap 7: Do your thing!

  Nu alle formaliteiten erop zitten, is het tijd om te gaan doen wat je wil doen. Wil je nog een website bouwen? Een Facebook- of Instagramaccount maken? Je diensten bekend gaan maken bij anderen? Cliënten helpen? Laat dat creatieve brein zijn werk doen en doe wat je graag wil doen!

  Wil je hier graag eens voor samenzitten met mij? Stuur een mail naar info@janareck.be

  Veel succes, geniet ervan!

  Heb je hier wat aan gehad? Laat even een reactie achter, dat vind ik altijd leuk om te horen!

  Loop je nog ergens op vast of is er iets onduidelijk? Neem gerust contact op en dan help ik je graag.

  Interessant? Deel het artikel met anderen:

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  WhatsApp

  Geef een reactie

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *